Uratapahtuma Teekkarisaunalla

Materiaalialumni ry ja Hiukkasen alumni ry järjestivät yhdessä uratapahtuman 29.2. Teekkarisaunalla, Tampereen Hervannassa. Tapahtuman teemana oli yrittäminen ja oman idean markkinointi. Paikalle saatiin loistavia puhujia ja myös aiheet olivat keskusteluista päätellen yleisön mieleen. Tapahtumaan osallistui kolmisenkymmentä materiaalitekniikan tai teknis-luonnontieteellisen koulutusohjelman alumnia.

Yhdistysten edustajat toivottivat kaikki tervetulleiksi Teekkarisaunalle.

Tapahtuman avasi Materiaalialumnien puheenjohtaja Noora Viinanen, joka kertoi ensin ohjelman kulusta ja sitten lyhyesti tapahtumaa sponsoroineesta työpaikastaan, TVO:sta, ja sen tarjoamista uramahdollisuuksista Eurajoen suunnalla.

Minustako yrittäjä?

Ensimmäisenä varsinaisena ohjelmanumerona oli vuorossa Anna Mäki-Jokelan (TEK) antama tietoisku yrittäjyydestä ja siihen liittyvistä lakiasioista, työttömyysturvasta, työeläkemaksuista, verotuksesta ja muista asioista, joihin yrittäjän tulee kiinnittää huomiota.

Anna Mäki-Jokela (TEK)

Myös eri yhtiömuodoista saatiin kattava katsaus ja paljon mediassa näkyneestä ns. kevytyrittäjyydestä keskusteltiin. Lopuksi Mäki-Jokela kertoi TEK:in yrittäjille tarjoamista palveluista.

Sattuman kauppa ja myynnin oppisopimuskoulutusta akateemikolle

Toisena puheenvuoron sai keraamimateriaalien tutkimuksesta väitellyt TkT Matti Järveläinen, joka on perustanut ColloidTek-yrityksen väitöskirjatutkimuksensa pohjalta ja keskittyy nyt tekniikan myyntiin globaalilla kentällä.

Matti Järveläinen (ColloidTek)

Järveläisen rennossa ja mukaansatempaavassa puheessa hän kertoi oman hieman epätavallisen uratarinansa, jossa pikkukaupungin ammattikouluun aikonut poika päätyi lopulta tekniikan huippuasiantuntijaksi ja yrittäjäksi myymään kehittämäänsä teknologiaa suuryrityksille ympäri maailman.

Uratapahtuman välipalapöytää

Ideaa myymässä – hyvän hissipuheen anatomia

Kolmantena esiintyjänä oli vuorossa Laura Koivusalo, biomateriaalitekniikan DI Tampereen yliopistosta, joka työskentelee Tampereen Yliopistolla StemSIGHT-projektissa, jossa kehitetään kantasoluterapiaa tietynlaisen sokeuden hoitoon. Koivusalo ei ollut kuitenkaan luennoimassa kantasoluista tai biomateriaaleista vaan siitä, kuinka pitää hyvä ”pitch” eli hissipuhe.

Noora Viinanen esittelee uratapahtuman kolmannen esiintyjän

Koivusalo oli juuri oikea henkilö luennoimaan tästä aiheesta, sillä hän on voittanut kaksi isoa pitching-kilpailua. BioFinland-hissipuhekisan voiton myötä hän sai jopa kuvansa Times Squaren valotauluun.

Laura Koivusalon esitys hissipuheen anatomiasta

Koivusalon esityksessä analysoitiin hyvän hissipuheen rakennetta ja muotoa ja eri tapoja sanoa paljon vähin sanoin ja saada yleisön huomio. Lyhyen, kolmen minuutin puheen aikana sanat on valittava tarkasti ja oikean vaikutelman luominen on tärkeää!

Lopuksi yleisö pääsi itse töihin ja jakauduttiin 4-5 hengen ryhmiin. Ryhmillä annettiin valikoima aiheita, joista valmistella kolmen minuutin hissipuhe.

Ryhmät valmistautuvat pitchauskisaan
Ryhmät valmistautuvat pitchauskisaan

Hetkeä myöhemmin ryhmät saivat esittää puheensa ja paras puhe palkittiin herkullisin lahjoin. Herkullinen oli myös kisan voittaneen puheen aihe; ryhmän piti nimittäin vakuuttaa yleisö siitä, että vadelmahillo on ainoa oikea täyte laskiaispullaan!

Kukin ryhmistä piti hissipuheen valituista aiheista

Virallisen ohjelman jälkeen tarjolla oli ruokaa ja juomaa. Tottahan toki myös sauna lämmitettiin ja rentoa illanviettoa jatkettiin myöhään iltaan. Tapahtuma oli kaikin puolin onnistunut ja yhteistyö Hiukkasen alumni ry:n kanssa sujui hienosti. Kiitos kaikille osallistuneille ja tapahtumaa järjestäneille!

Tapahtumaa sponsoroivat Teollisuuden Voima Oyj (TVO), Posiva, Tekniikan Akateemiset (TEK) sekä Tampereen yliopisto.


Kuvat (c) Voitto Känkänen 2020